Laten we proosten!

Stap 1

De voorbereiding van jou MTM-bier duurt slechts 10 minuten.

Verwijder eerst de transparante deksel van het vat. Leg de deksel er naast voor een latere stap.

Stap 2

Haal het moutextract uit de zak en doe dit in het vat. Zorg er voor dat je de gehele inhoud van de zak gebruikt.

Let op: Als er tijdens het vullen nog wat moutextract aan de rand van de opening achterblijft, veeg het moutextract dan weg met een schone, vochtige doek. Het is erg belangrijk om dat te doen zodat het ventiel niet blijft plakken en zijn functie goed kan uitvoeren, namelijk de druk in het vat regelen.

Stap 3

Meet vervolgens 400 ml koud water af in een maatbeker en doe dit in het vat. Meet daarna 1 liter kokend water af en voeg dit ook toe. Kook nog wat water en steriliseer daarmee het meegeleverde drukventiel.

Let op: Neem passende voorzorgdmaatregelen bij het werken met kokend water. Na het vullen is het vat heet! Maak gebruik van een handdoek of pannenlap. Gebruik daarnaast alleen leidingwater dat geschikt is om te drinken.

Stap 4

Plaats de transparante deksel opnieuw op de opening van het vat. schud het vat ongeveer 30 seconden goed. Druk tijdens het schudden tegen de deksel zodat het niet open schiet.

Stap 5

Nu kun je jouw MTM-biervat vullen met koud water. Gebruik daartoe de maatbeker en doe in totaal 2,8 liter water in het vat. Wanneer er daarbij teveel schuim ontstaat, onderbreek het proces dan ongeveer 5-10 minuten.

Stap 6

Doe de hop en gist in het vat. Sluit vervolgens de opening van het vat met het meegeleverde drukventiel. Pas op dat je het binnenste deel van het ventiel met de rode pin niet in het vat duwt. De beste manier om dit te doen is door het drukventiel aan de zijkant vast te houden.

Stap 7

ZIEZO… Nu is alles klaar. We hoeven alleen nog maar te wachten! 

Gisting
Laat het vat zoveel mogelijk zonder het te bewegen minstels vijf dagen op kamertemperatuur (19 tot 24 graden) staan. De fermentatiefase mag ook enkele dagen langer duren, maar mag niet korter zijn dan vijf dagen.

Na 5 dagen is de gisting van jouw bier compleet palats het vat nu minstens 2 dagen rechtop in de koelkast.

Tappen
Voordat je jouw bier kan tappen, trek je voorzichtig de rode pin van het drukventiel omhoog en wacht je tot er geen druk meer ontsnapt.

Om te tappen trek je de pin van het drukventiel naar boven en draai je die opzij. Bij een lange tappauze sluit je het ventiel weer.